Histamínová intolerancia

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA (HIT)

 

Trpíte únavou, svrbí vás koža, máte tráviace ťažkosti ? U lekára Vám zistili, že nemáte žiadnu alergiu ? Je možné, že trpíte histamínovou intoleranciou. Je to stav organizmu, kedy dochádza  k zvýšenému množstvu histamínu a jeho nedostatočnému odburávaniu enzýmom DAO (diaminooxidáza).

HIT je spôsobená :

1. Nadmerným prísunom histamínu v potrave

2. Nadprodukciou histamínu organizmom (mastocytóza, alergické ochorenia, bakteriálne infekcie, rôzne traumy)

3. Poruchou aktivity enzýmu diaminooxidáza (DAO)

 

Histamín

Histamín je látka, ktorá patrí do skupiny biogénnych amínov. Je to látka, ktorá sa v našom tele nachádza prirodzene. Telo si ju vytvára samo. Určité množstvo histamínu však príjmame aj v potrave (jeho množstvo stúpa v potravinách, ktoré zrejú a skladujú sa). Histamín sa v tele skladuje hlavne v mastocytoch (ale aj v trombocytoch, bazofiloch, niektorých črevných a nervových bunkách). Z nich sa vyplavuje prirodzene alebo pri rôznych chorobných procesoch. Ak sa masívne vyplaví veľké množstvo histamínu, dochádza k alergickej reakcii. V extrémnom prípade vzniká anafylaktický šok.

V tele máme dva enzýmy, ktoré zabezpečujú optimálnu hladinu histamínu. Je to enzým N-metyltransferáza a enzým diaminooxidáza (DAO). N-metyltransferáza odburáva histamín ešte vo vnútri bunky ( histamín endogenného pôvodu) predtým ako sa vyplaví do krvného obehu.

 

Diaminooxidáza (DAO)

Enzým diaminooxidáza (DAO) je  enzým nachádzajúci sa hlavne v tenkom čreve a v placente, ktorý odbúrava histamín exogénneho pôvodu z potravy (vonkajšie zdroje) pri rozklade v tenkom čreve alebo krvnom obehu.  Aktivita enzýmu je približne u 2-3 % ľudí dedične podmienená. U niektorých ľudí klesá aktivita tohto enzýmu s vekom. Vačšina z nich je stredného veku a ženského pohlavia. Zvyšok (97 % ľudí s HIT) môže mať prechodne zníženú aktivitu enzýmu DAO.

 

Negatívny vplyv na činnosť DAO možu mať:

  • Alkohol (najmä pivo, víno, sekty)
  • Niektoré lieky ( ACC-acetylcysteín,  ambroxol, cefalosporínové antibiotiká, niektoré antidepresíva, flukonazol atď)
  • Káva, čaj, fajčenie a stres
  • Črevná dysmikróbia ( nevhodné baktérie v čreve), bakteriálne infekcie

 

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie ?

Histamínová intolerancia má rozne prejavy. Najčastejšie z týchto prejavov sú:

  • Kožné ( opuchy, sčervenanie, svrbenie, žihľavka, ekzémy )
  • Respiračné ( kýchanie, nádcha, zahlienenie, kašeľ, ťažkosti s dýchaním )
  • Tráviaci trakt ( hnačky, kŕče, nadúvanie, reflux kyseliny, syndróm dráždivého čreva )
  • Srdcovocievne ( poruchy rytmu srdca, migrény, závraty, zmeny krvného tlaku )

K ďalším dlhodobým prejavom patrí chronická únava, bolestivá menštruácia, nervozita, únava atď.

 

Čo je základom diagnostiky HIT?

Základom diagnostiky je :

Fyzické vyšetrenie - stav pokožky, dýchanie, srdcová činnosť, vyšetrenie brušnej dutiny a končatín.

Laboratórne vyšetrenie - najdôležitejšie je zistenie aktivity enzýmu DAO.  Hodnoty DAO pod 10 kU/L sa považujú za znížené a hodnoty pod 3 kU/L za veľmi nízke, čo predstavuje vysokú pravdepodobnosť pre HIT. Citlivosť testu nie je úplne optimálna, mnohí pacienti s príznakmi môžu mať hodnoty v norme a naopak pacienti so zníženými hodnotami môžu byť asymtomatický. Preto treba okrem tohto laboratórneho testu taktiež vyšetriť krvný obraz, renálne a hepatálne funkcie, hladina celkového IgE, zistenie prítomnosti zápalu.

Súčasťou diagnostiky je aj eliminačno- expozičný test, pri ktorom sa vylúčia z každodennej stravy všetky potraviny, jedlá, nápoje, ktoré spôsobujú ťažkosti. Ak si nie ste istí, ktoré potraviny, jedlá, nápoje to sú tak vylúčte všetky a začnite dodrživať prísnu diétu. Po pár týždňoch, keď sa stav zlepší, môžete postupne zaraďovať do svojho jedálnička potraviny, o ktorých neviete, či Vám spôsobujú ťažkosti. Vždy iba v malom množstve a počkať aspoň 2 dni.

Nemožeme zabúdať taktiež zvážiť aj iné diagnózy. Pri kožných symptómoch sprevádzaných respiračnými príznakmi je nutné zvážiť alergický pôvod. Pri bolestiach hlavy zvážiť inú príčinu a taktiež pri gastrointestinálnych ťažkostiach myslieť na zápalové ochorenie, inú potravinovú alergiu alebo syndróm dráždivého čreva.

 

Čo jesť pri histamínovej intolerancii

Všetky potraviny obsahujú rôzne množstvá histamínu. Aj v rámci tej istej potraviny možu množstvá varirovať. Všeobecne platí, že :

  • treba jesť čerstvé potraviny
  • varenie významne neznižuje obsah histamínu
  • s dĺžkou skladovania potravín množstvo rastie
  • vyhýbať sa potravinám z konzervy

 

Ktoré potraviny sú NEVHODNÉ pri HIT ?

  1. Mlieko a syry (jogurt, kefír, acidofilné a kyslé mlieko zrejúce syry-parmezán, cheddar, ementál, rokfort..)
  2. Ryby
  3. Ovocie ( čerešne, višne, marhule, brusnice, čučoriedky, ananás, slivky, datle, citrusy, maliny, jahody, hrozienka...)
  4. Zelenina a strukoviny ( kvasená zelenina, baklažán, špenát, paradajky, olivy, sojové boby, fazuľa...)
  5. mäso (údeniny, pomleté mäso, fašírky, sekaná...)
  6. Čokoláda
  7. Alkohol (najmä víno!, pivo, sekt)
  8. Nápoje (cola, džúsy s nevhodným zložením.... )
  9. Ďalšie (komerčne pripravené dressingy, pizza, omáčky, margarín, kvasné octy, kvasnice, kečup, kandizované ovocie)

 

Potraviny VHODNÉ pri HIT

  1. Zemiaky, ryža, cestoviny
  2. Mliečne výrobky (čerstvý smotanový syr ( nie fermentovaný), syr riccota, smotana,obyčajné mlieko)
  3. Pečivo ( obyčajný chlieb, rožky, nebielené zrno, bez konzervantov, cereálie, ryžové pečivo, ovsené vločky, raňajkové cereálie)
  4. Vajcia (praženica, varené, volské oko)
  5. Tuky a oleje (rastlinné oleje, čisté maslo, bravčová masť)
  6. Ovocie ( mango, jablko, hrozno, hruška,  melón... )
  7. Zelenina (čerstvá alebo mrazená zelenina okrem paradajok, avokáda a baklažánu)
  8.  Mäso ( čerstvo pripravené, nie kuracina )
  9. Nápoje ( neochutené pramenité a inerálne vody, z alkoholu vodka alebo biely rum, káva biely a čierny čaj sú individuálne závislé)
  10. Lieky a výživové doplnky neobsahujúce farbivá stabilizátory a farbivá

 

Aké probiotiká užívať pri HIT a ktorým sa radšej vyhnúť ?

Probiotiká sú pri HIT veľmi prospešné. Dôležité je užívať správne kmene, ktoré kolonizujú črevný trakt a to spôsobí stimuláciu imunitného systému, zníženie črevného dyskomfortu ako nadúvanie, hnačky a pod.

Vhodné:

  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium infantis
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus plantarum
  • L. reuteri
  • L. salivarius
  • L. acidophilus

(Biopron kvapky, Probiofix inum,  Pearls IC, Pearls YB,  Swiss laktobacily 3, Swiss children, Jamieson acidophillus complex, Biogaia..)

 

 Nevhodné

  • Lactobacilllus bulgaricus (produkuje histamín)
  • Lactobacillus casei (produkuje histamín)
  • Lactobacillus helveticus
  • Lactobacillus thermophilus
  • Bacillus coagulans

(Floraliv, Actilac, Enterina, Linex, Biopron 9, Nutrolin B, Gs laktobacily forte 21....)

 

Tehotenstvo a histamínová intolerancia

Histamín v maternici vyvoláva sťahovanie hladkej svaloviny, to môže vyvolať kontrakcie a spôsobiť predčasný pôrod až potrat. Ženám sa preto počas tehotenstva tvorí niekoľko násobne viac DAO v placente aby bol plod chránený pred účinkami histamínu. Príznaky HIT sa počas gravidity zmierňujú.

 

Liečba HIT

Pri HIT je v prvom rade nutné vylúčiť potraviny, ktoré spôsobujú nepríjemné príznaky. Taktiež sa vyhnite konzervačným látkam a uprednostnite čerstvé potraviny. Z výživových doplnkov je vhodné dopĺňať enzým DAO (Daosin), v prípade ak nie je možné dodržať bezhistamínovú diétu. Súčasťou liečby bývajú tiež antihistaminiká, ktoré sa pridávajú pri závažnejšej forme HIT, ktorá sa prejavuje každý deň.  Niektoré štúdie uvádzajú výzamný vplyv vysokých dávok vitamínu C (cez 1000mg denne) na hladinu histamínu. Znižuje sa jeho tvorba a zvyšuje odbúravanie. Vhodné je doplniť taktiež vitamín B6 ( vplyv na enzým DAO).

!Je dôležité, aby sa pacient poradil s lekárom a navyše, ak si sami nasadíte eliminačnú diétu, tak tá môže pri vyšetrení u lekára spôsobiť falošne negatívne výsledky!

 

 

 

Ak máte nejaké otázky alebo rady pre ostatných, týkajúce sa tejto témy, tak ich prosím napíšte dole do komentárov.


Zdroje :

1. Histamine and histamine intolerance, Laura Maintz, Natalija Novak, The American Journal of Clinical Nutrition, 01 May 2007 - https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007

2. Histamínová intolerancia Doc. MUDr. Peter Čižnár, CSc. 1. detská klinika LF UK a DFNsP Bratislava - http://www.solen.sk/pdf/d62980fe4ce2836711fb683c1fc18348.pdf?fbclid=IwAR...

3. Diaminooxidáza (DAO) Nový marker v diagnostike histamínovej intolerancie - https://www.laboratornadiagnostika.sk/subor/ca07e948dfac03fcc810d8c9a627...

4.  Lactobacillus reuteri-Specific Immunoregulatory Gene rsiR Modulates Histamine Production and Immunomodulation by Lactobacillus reuteri P. Hemarajata, a,c C. Gao, a,c K. J. Pflughoeft, M. Thomas, D. M. Saulnier, J. K. Spinler, J. Versalovica - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3889603/pdf/zjb5567.pdf

5. Suppression of Histamine Signaling by Probiotic Lac-B: a Possible Mechanism of Its Anti-allergic Effect Shrabanti Dev, Hiroyuki Mizuguchi, Asish K. Das, Chiyo Matsushita, Kazutaka Maeyama, Hayato Umehara, Takayuki Ohtoshi, Jun Kojima, Kiyotaka Nishida, Kunihiko Takahashi, and Hiroyuki Fukui - https://www.jstage.jst.go.jp/article/jphs/107/2/107_08028FP/_pdf

6.Histamínová intolerancia, PharmDr. Ľubica Mazúrová, PharmDr. Kozlíková Martina - https://www.pharmaacademy.sk/vzdelavaci-material

7. Histamínová intolerancia MUDr. Peter Salgó, Gastroenterologická ambulancia, Nové Zámky - https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/histaminova-intolerancia?fbc...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridať nový komentár